FogtechnikaEsztétikai fogászat

- fogfehérítő sín -
a fogkőtől, elszíneződésektől megtisztított (és szükség esetén töméssel ellátott) fogak otthoni fehérítéséhez egyéni lenyomat alapján készített lehelet vékony átlátszó sín, melybe a fehérítő anyag tölthető.

- éjszakai harapás emelő -
egyéni lenyomat alapján készített műanyag sín, mely az állkapocs helyzetének pihentető megemelésére szolgál. Vastagsága egyénenként változó az ízület helyzetének/igényének megfelelően.

- fogcsikorgatás gátló sín - egyéni lenyomat alapján, mélyhúzott eljárással készülő rugalmas, átlátszó sín, mely fogcsikorgatáskor megakadályozza a fogfelszínek kóros koptatását és tehermentesíti az állkapocs ízületet.

Fix pótlások
 
- Inlay -
(öntött tömés) terjedelmében a fogtömésnek felel meg, csak nem az orvos készíti rétegezve a szájban, hanem lenyomat vétel után a fogtechnikai laboratóriumban száraz, precíz körülmények között készül. A kész tömést a rendelőben aztán beragasztják a fog üregébe.
 
- Onlay -mint az inlay, csak a fog csücskét is pótolja.
 
- Korona -amikor a fognak olyan nagy felületét kellene töméssel pótolni, hogy az már fizikailag nem stabil (vagy amikor gyökérkezelés következtében törékennyé vált), akkor a fogakat körben lecsiszolják.         Lenyomat vétel után a csonkot mint egy sapkával körben bevonják/felépítik. Anyaga a célnak, esztétikai és fizikai követelményeknek megfelelően többféle lehet.


- Híd - foghiány esetén készül. A pótolni kívánt fog előőtti/mögötti fogakat a koronakészítésnek megfelelően lecsiszolják, majd lenyomatvétel után a fogtechnikus elkészíti rá a fizikai/anatómiai viszonyoknak megfelelő méretű és formájú pótlást.- Öntött csap - amikor egy fogat azért nem lehet bekoronázni mert annak nagy része hiányzik, de a foggyökér és környezete ép, akkor gyökértömés után a gyökércsatorna megfelelő előkészítését követően csapot készíthetünk bele, mely a fogbaragasztás után a lecsiszolt fogat képviseli/helyettesíti. Erre koronát, hidat ugyanúgy lehet készíteni, mint ha a saját foganyag lenne lecsiszolva.


Kivehető fogpótlások
 
- Teljes fogsor-
akkor készül, amikor az adott állcsontban már egy saját fog sincsen. Tiszta műanyagból készül, a műíny színe lehet változó. Rendkívüli esetben a felsőbe fém hálót vagy az alsóba sínt préselünk.
 
- Részleges fogsor - Olyankor készül, ha még vannak saját fogak az állcsontban. Anyaga, kiterjesztése függ a maradó fogak számától és egymástól való elhelyezkedésüktől. Készülhet tisztán műanyagból mint a teljes fogsorok vagy fémlemezre öntve, esetleg speciális rugalmas anyagból. (Valplast- a képen)

- Kombinált munkák - amikor a szájban lévő fogak koronázva vagy hídba foglalva vannak, készülhet olyan fémlemezre önttött speciális kivehető fogsor, melynek rejtett rögzítő elemei egy része a koronákon/hídon, másik része pedig a kivehető részben van.


Fogsorjavítás
 
- Fogsorragasztás-
ha a fogsor megsérül/eltörik, általában lenyomat vétel nélkül megjavítható.
 
- Kapocspótlás -amikor a kapocs törik le róla, az adott fog lemintázása és a kivehető fogsor megfelelő előkészítése után pótolható.
 
- Fográpótlás -ha a még meglévő fogak közül kell eltávolítani, a kihúzott fog helyének lemintázása után az illető fog helyett műfog utólag rápótolható.


Alábélelés
 
Akkor javasoljuk a fogsor alábélelését, amikor a fogsor készítés óta eltelt idő alatt az íny már annyit változott, hogy a fogsor billeg, az étel alámegy....Ha a fogsor egyébként még szép esztétikai állapotban van és a harapási magasság sem esett még össze a fogak összekopásának következtében (vagyis a páciens egyébként még elégedett vele). Ilyenkor a fogsorral (mint kanállal) vett speciális lenyomat alapján kitöltjük a fogsor alaplemeze és a száj jelenlegi állapota közötti különbséget. Az alábélelt fogsor ránézésre a régi és a szemben lévő fogakkal való érintkezése sem változik (hiszen a fogak nem változtak meg benne). Viszont miután a nyálkahártyával érintkező felülete új réteget kapott, így a szájjal szemben úgy viselkedik, mint egy új fogsor.

Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.