Kivehető fogpótlások


- Teljes fogsor- akkor készül, amikor az adott állcsontban már egy saját fog sincsen. Tiszta műanyagból készül, a műíny színe lehet változó. Rendkívüli esetben a felsőbe fém hálót vagy az alsóba sínt préselünk.

- Részleges fogsor - Olyankor készül, ha még vannak saját fogak az állcsontban. Anyaga, kiterjesztése függ a maradó fogak számától és egymástól való elhelyezkedésüktől.Készülhet fémlemezre öntve
(balra),
tisztán műanyagból mint a teljes fogsorok
(jobbra),


vagy rugalmas anyagból (Valplast)


-Kombinált munkák - amikor a szájban lévő fogak koronázva vagy hídba foglalva vannak, készülhet olyan fémlemezre önttött speciális kivehető fogsor, melynek rejtett rögzítő elemei egy része a koronákon/hídon, másik része pedig a kivehető részben van.
 

Alábélelés
 
Akkor javasoljuk a fogsor alábélelését, amikor a fogsor készítés óta eltelt idő alatt az íny már annyit változott, hogy a fogsor billeg, az étel alámegy....Ha a fogsor egyébként még szép esztétikai állapotban van és a harapási magasság sem esett még össze a fogak összekopásának következtében (vagyis a páciens egyébként még elégedett vele). Ilyenkor a fogsorral (mint kanállal) vett speciális lenyomat alapján kitöltjük a fogsor alaplemeze és a száj jelenlegi állapota közötti különbséget. Az alábélelt fogsor ránézésre a régi és a szemben lévő fogakkal való érintkezése sem változik (hiszen a fogak nem változtak meg benne). Viszont miután a nyálkahártyával érintkező felülete új réteget kapott, így a szájjal szemben úgy viselkedik, mint egy új fogsor.

Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.