Fogmegtartó kezelések

Fogtömések

A fogtöméssel a szuvas /töredezett fog eredeti formáját és állapotát állítjuk helyre. Először a beteg, fertőzött felületeket kell eltávolítani és kitisztítani, majd a kapott üreget tömőanyaggal betömni a további károsodás elkerülése végett. A fogászatban használt esztétikus tömések összetételük és keményedésük módja szerint különböznek. Tömőanyagot attól függően választunk, hogy a fogüreg hol helyezkedik el.


Ideiglenes tömés
Akkor készítjük, ha valamiért nem akarjuk/ tudjuk véglegesen lezárni a fogat. Pl. gyökérkezelés fázisai között, vagy töméskészítés közbeni vérzés, időhiány miatt. De betétkészítés során is alkalmazzuk, míg a fogtechnikai munka készül. Nem tudja visszaállítani a fog formáját, kevéssé kopásálló, csak pár hétre nyújt megfelelő védelmet a fog számára.

Amalgám tömés
Korszerűtlen esztétikája miatt rendelőnkben nem készítünk.Kompozit tömés
A fog szöveteinek tulajdonságaira nagyon hasonlító tulajdonságú műanyag, mely spec. fénnyel megvilágítva éri el végleges keménységét.
Előnye, hogy színe tökéletesen egyező lehet a fogéval, kedvező mechanikai tulajdonságai miatt az üregalakításnál ép fogszövetet nem kell eltávolítani.
Hátránya, hogy elkészítése soklépcsős, nagy precizitást igénylő folyamat, s rendkívül érzékeny a megvilágítások előtti nedvességre.

Üvegionomer tömés
Szilikát
(üveg) szemcséket tartalmazó tömőanyag, mely kémiailag kötődik a foghoz. Jelentős fluorid leadó képességgel rendelkezik. Fehér színű és kevéssé terhelhető. Ezért olyan helyeken alkalmazzuk, ahol kevésbé látszik, nincs nagy rágóerőnek kitéve vagy készítése közben nem lehet tökéletesen szárazon tartani az üreget. (pl. fognyak, felső bölcsességfog...)

Gyökérkezelés
Gyökérkezelésre akkor kerül sor, ha a fog anyaga olyan mélységben szuvas/sérült, hogy az eléri a fogbélüreget.
A szuvas/fertőzött foganyag eltávolítása után a fogbélüreget sterilizálni kell, s a foggyökérben futó fogideget eltávolítani. Ezután speciális tágító eszközökkel biztonsággal átjárhatóvá majd sterillé kell tenni a gyökércsatornákat. Majd ha ezt sikerül elérni, akkor az így kapott járatokat speciális anyaggal és eszközzel légmentesen tömörítve be kell tömni. (gyökértömés)
Attól függően, hogy a fogbélüreg fertőzött volt-e ill. volt-e gyulladás a gyökércsúcson, mindezeket egy vagy több ülésben végezhetjük el. Gyökértömés után minden esetben ideiglenes tömést teszünk a fogba, hogy a gyökér területe ne fertőződhessen tovább a szájüreg felől.
Ha a fog panaszmentes marad, akkor az lehet a fogüregbe végleges tömést tenni.

Ideiglenes gyökértömést akkor készítünk, ha a fog kül. szövődmények (vérzés, ciszta, fájdalom...) miatt nem látható el véglegesen. Ez  esetben gyógyszerekkel töltjük fel a gyökércsatornákat, s időről időre ellenőrizzük és cserélgetjük azokat, míg véglegesen ellátható lesz.
 
A gyökértömött fogak a kiszáradás következtében idővel elszíneződnek és törékennyé válnak. Ezért - hosszú távon - koronával érdemes bevonni őket.

Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.