A dohányzás hatása a fogainkraA dohányosok körében 5 x nagyobb a fogíny és a fogágy gyulladásának esélye, így ők a fogaikat is előbb veszítik el.    

Hiszen a dohány nem csak a tüdő és a szív, hanem a fogaink számára is méreg! Ugyanis a rákkeltő füst bejárja a szájüreget, káros anyagai megtapadnak a fogakon, a nyelven és a nyálkahártyán.                             A nikotin a tüdő és a nyálkahártya véráramába kerülve érösszehúzódást eredményez. Ennek következtében romlik a nyálkahártya és a fogágy vérellátása, így az immunrendszer által termelt védekező sejtek nehezebben jutnak el a fogínyhez is.        Ezzel a fogágy gyulladásának (parodontitis) esélye 5 x-re növekszik. Mivel a dohányosok immunrendszere folyamatosan gyengítve van, ezért a fogágy gyulladása hosszan tartó lehet.
Ez pedig hosszú távon a fogágy sorvadásához vezet, ami pedig a fogak meglazulását majd kihullását okozza.                                                                                                                          Különösen alattomos betegség, ugyanis az íny nem vérzik gyakran olyan erősen, hiszen a nikotin beszűkíti az ereket. Ezért sokáig észrevétlen maradhat a már előrehaladott folyamat is. Mivel a fogágy gyulladás legtipikusabb jele a vérzés, így azt nem vesszük észre mikor még megállítható lenne a folyamat.                                                                                                                                        Ezért ha dohányzunk, ápoljuk még alaposabban a fogainkat és évente többször keressük fel a fogorvost ellenőrzés céljából!

Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.