Tippek az egészséges gyerekfogakért

Fogápolás
 
A tejfogak szerepe nagyon fontos a maradó fogak helyének kialakításában.Ráadásul van, amelyik 12 éves korunkig magmarad. Ezért már az első fogacskák kibújásától kezdve naponta tisztítani kell!

Egészséges táplálkozás
 
A fogszuvasodás kialakulhat édesített italok fogyasztásától is, (pl. gyerekteák, szörpök...) már tejfogak esetében is. Ezért az italoknál figyeljünk az un. "rejtett" cukortartalomra! A legjobb, ha már a kezdetektől fogva vizet és ízesítetlen teákat adunk, és hamar rászoktatjuk őket a pohárból való ivásra!

A fogak között maradt ételmaradékokban elszaporodnak a baktériumok, ami szintén fogszuvasodáshoz vezet. Nem is annyira a cukor mennyisége a döntő, hanem az, hogy naponta hányszor fogyasztjuk. Ezért ha édességet eszünk, azt lehetőleg a fő étkezésnél tegyük, és utána mossunk fogat...

Szülők szerepe
 
Ha a szülőknek egészséges fogaik vannak, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermeknek is egészséges fogai legyenek. Ui. a fogszuvasodást okozó baktériumok is mint a fertőző betegségeket okozók nagy része a nyállal könnyen terjed! Valamint a példamutatás is nagyon fontos: a legjobb, ha a gyerek előtt vagy vele közösen mosunk fogat.

A rendelő szerepe
 
Már az első születésnapot követően érdemes megejteni az első fogászati szűrést. Hogy elkerüljük a fogorvostól való félelem kialakulását, ismertessük meg a kicsivel a rendelőt a szülő fogászati vizsgálata alkalmával.

Készült az EuPark rendszerben, Technológia: EUSAN Kft.